Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Sağlanır?

Bebeklerde Aylara Göre Uyku Düzeni

Bebeğinizin doğduğu andan itibaren en çok araştırdığınız konuların başında uyku düzeni geldiğinin farkındayız. Özellikle yeni doğan dönemi sizler için zor geçen bir süreç. Bu süreçte hem siz hem de bebeğiniz yeni bir hayata uyum sağlamaya çalışıyorsunuz. Bu zorlu gibi gözüken süreçte size yol arkadaşı olmak istedik ve size yardımcı olacak yöntemleri derledik. Keyifli okumalar dileriz :)

İlk dikkat etmeniz gereken konu bebeğinizin yatış pozisyonunun nasıl olması gerektiğidir. Bebeğiniz yeni doğdu, yeni anne-baba oldunuz işin içinde biraz tecrübesizlik var ve bebeğinizi nasıl yatıracağınızı, nasıl uyutacağınızı tam olarak bilmiyor olabilirsiniz. Bu çok normal, endişelenmeyin. Genelde hep bebeklerin karınlarının üzerine doğru yatırıldığını görmüş veya duymuşsunuzdur. Bu yatırma şekli bebeğin nefes borusuna kusmuk veya tükürük kaçmasını önlemek amacıyla tercih edilse de doğru bilinen yanlışlar arasındadır. Amerikan Pediatri Akademisi (APA) bebeklerin sırt üstü yatırılmasını önermiştir. Bu önerinin sebebi, bebeklerin ilk yıllarında karşılaşılan “ani bebek ölümü sendromunu” engellemektir.

Ani bebek ölümünün uyku pozisyonu ile olan bağlantısı tam olarak bilinmemekle birlikte, bebeğin yüz üstü yattığı pozisyonda nefes alıp verirken aynı havayı tekrar solumasından dolayı daha az oksijen alıp daha az karbondioksit atılımı gerçekleşir bu yüzden bebeğinizin yüz üstü yatması risk oluşturabilmektedir.

Bebeğin yatış pozisyonu bebek ölümü sendromu için tek faktör değildir. Bu sendrom için, hamilelikte sigara-alkol kullanımı, annenin 20 yaş altında doğum yapması, prematüre doğum, bebeğin yetersiz beslenmesi gibi birçok faktör sayabiliriz.

Ani bebek ölümü sendromundan bebeğinizi korumak için ne tür önlemler alabilirsiniz?

Bebeğinizi sırt üstü veya yan yatırın: Özellikle ilk 6 ay bebeğinizin uyku pozisyonuna oldukça dikkat etmenizi öneririz. İlk aylarda maalesef ki ani bebek ölümü sendromu oldukça fazla görülmekte. Bu durumdan korkmakta haklısınız ama bebeğinizi hep sırt üstü yatırmak zorunda olmadığınızı da eklemek isteriz. Bebeğinizi yan yatırmak isterseniz yüz üstü yatmasını engellemek için altta kalan kolunu öne getirmeniz yeterli olacaktır.

Bebeğinizi sert yatakta yatırın: Bebeğinizin uyuduğu yatağın rahat ve yumuşak olmasını istiyor olsanız da bu dönemde bebeğinizi sert bir yatakta yatırmak sağlığı için daha faydalı olacaktır.

Anne ve baba bebekten ayrı yatmalıdır: Bebeğinizin her anında yanında olmak ve onunla mışıl mışıl uyumak elbette ki çok güzel fakat sizin kullandığınız yatak bebeğiniz için uygun değildir. Bunun yanı sıra bebeğiniz sizin ağırlığınıza maruz kalabilir ve bebeğinizin hayatı için risk oluşturabilir. Bu yüzden beraber uyumak için minik bebeğinizin biraz daha büyümesini bekleyip daha sonra keyifle uyuyabilirsiniz.

Bebeklerin yatağında kumaştan yapılmış oyuncaklar bulunmamalı ve uyurken yüzleri örtülmemelidir: Bebeğinizin uyuduğu çarşaflar temiz ve gergin olmalıdır. Kumaştan yapılmış ve boyutu büyük olan oyuncaklar, uyurken bebeğinizin ağzının, burnunun kapanmasına neden olabilir. Kullanacağınız battaniye ya da örtüyü bebeğinizin yüzüne kadar değil göğsüne kadar örtmelisiniz.

 

               

                                   NilaKids Organik Butterfly Battaniye & NilaKids Blue Blossom Organik Battaniye                                   

%100 organik süprem kumaştan üretilen NilaKids Organik Battaniye ve iki kat muslin kumaştan üretilen NilaKids Organik Örtüleri incelemek ve satın almak isterseniz  https://www.nilakids.com/battaniyeortu adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bu faktörlere dikkat ettikten sonra asıl konumuz olan bebeklerin uyku düzenine geçebiliriz.

 

YAŞ VE GELİŞİM DÜZEYİNE GÖRE BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ

1-3 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Yeni doğanlar genel olarak 16-17 saate kadar uyurlar. Ancak bebeğiniz ilk haftalarda en fazla 2-4 saat de uyuyabilir. Bu dönemde bebeğinize refleksler hakimdir. Bebeğinizi yatağına yatırırken yatağa iyice yaklaşın ve bebeğinizi kendinize yakın tutarak yatağına yerleştirin. Bu sayede bebeğinizin “moro refleksi” tetiklenmeyecek ve uykusundan sıçrayarak uyanmayacaktır.

Bebeğiniz sizin kokunuzu tanıyor ve bu kokuyla huzur buluyor. Bu dönemde bebeğinizin en güçlü duyusu dokunmaktır. Bundan dolayı uyurken sizi yanında istiyor ve size temas halinde olmak bebeğinizi rahatlatıyor. Bu nedenle kucağınıza aldığınızda, ona temas ettiğinizde kendini güvende hisseder. Bebeğinizi uyutmakta zorlanıyorsanız onu kucağınıza alın. Sizin kanatlarınız altında kendini güvende hisseden bebeğiniz mışıl mışıl uyuyacaktır.

Biliyoruz bebeğiniz sizin kucağınızda uyumaktan büyük keyif alıyor. Fakat bu durum siz anne-babalar için bir süre sonra yorucu olabilir. Gün içinde kucakta uyuttuğunuz bebeğinizi gece size yakın bir yatakta uyutmalısınız ki böylece kucakta ve yatakta uyuma dengesini de sağlamış olursunuz.

Bebeğiniz ilk 2 ayda ellerini ve kollarını kontrol edemez. Bu zamanlarda ayaklarını serbest bırakıp ellerini kundakta bırakıp uyutmak bebeğinize hem güven verir hem de uyku esnasında istem dışı hareketler yaparak uyanmasını engeller.

Hem battaniye hem kundak olarak kullanabileceğiniz %100 ornagik ürünler için  https://www.nilakids.com/battaniyeortu adresini ziyaret edebilirsiniz.

Bu dönemde gece beslenmesi için uyuyan bebeğinizi uyandırmaya gerek yok zaten bebeğiniz acıktığında kendi kendine uyanacak ve ev halkını da minik çığlıklarıyla uyandıracaktır. Uyandığı zaman bebeğinizi beslerseniz vücut ritimlerine müdahale etmemiş olursunuz.

4-6 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

4. aydan itibaren bebeğinizin bağlanma duygusu ilk olarak sizinle gelişmeye başlar. Size bağlılığı artan bebeğinizin sürekli göz hapsinde olacaksınız. Bebek deyip geçmeyin gözünden hiçbir şey kaçmaz haberiniz olsun. Sizi sürekli gözleriyle takip edecek, sizi göremediği an hemen huysuzlaşacak ve kucağınızdan inmek istemeyecek. Özellikle uyku öncesinde sizden ayrılması biraz daha zorlaşabilir. Bu uyku öncesi evreyi daha sakin geçirmek için bebeğinize yumuşak bir ses tonuyla ninni söyleyebilirsiniz veya uyku arkadaşı kullanabilirsiniz. Uyku arkadaşı bebeğinizin günlük olarak oynadığı oyuncaklardan ayrı olmalı. Bebeğiniz uyku arkadaşını uykuyla bağdaştırması gerekiyor. İlk zamanlarda uyku arkadaşına alışması için kendi kıyafetlerinizin arasına uyku arkadaşını koyabilirsiniz böylece sizin kokunuz uyku arkadaşına geçmiş olur. Bebeğiniz bu dönemde müzik ritimlerini algılar ve sizin sesinizle birlikte gevşeyip rahatlar. Bilgisayardan veya telefondan müzik açmayı da tercih edebilirsiniz ama unutmayın ki bebeğiniz için sizin güzel sesinizin ve kokunuzun yerini hiçbir şey alamaz.

 

Nilabird with Butterfly Uyku Arkadaşı & Nilabird  in Yellow Blossom Fanatic Uyku Arkadaşı

 

NilaKids Organik Uyku Arkadaşını incelemek ve satın almak isterseniz https://www.nilakids.com/uyku-arkadasi adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

6-12 Aylık Bebeklerde Uyku Düzeni

Bu dönemde bebeğinizin temel motor becerileri gelişir. Artık daha hareketli olan bebeğiniz için bu büyük bir gelişim aşaması olduğundan uyku düzeni etkilenebilir, uyumayı reddedebilir. Bebeğiniz uykuya dalma ile ilgili sorun yaşıyorsa uykudan önce ılık bir banyo yaptırmak, bebeğinizin cildine uyumlu yağlarla, kremlerle güzel bir masaj yapmak, bebeğinizi hafifçe sallamak bebeğinizi rahatlatacak ve uykuya dalması daha kolay olacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etiketler: Bebeklerde Uyku Düzeni
Temmuz 09, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR